Штампати
Oтворени припремни радови на другој дионици аутопута Е-661 Градишка-Бањалука
Датум: 28.03.2008

Друга дионица аутопута Е-661, Градишка-Бањалука, секција Градишка-Маховљани дугачка је 26, 481 km. На предметној дионици пројектом је планирано 5 мостова, 11 надвожњака, 2 подвожњака, 2 надвожњака на петљама, као и 3 додатна моста на петљама или на локалним путевима. Такође, предвиђена су и 2 одморишта.

У циљу спајања аутопута Е-661 са постојећим путним правцима предвиђене су двије петље, и то:
  • петља са магистралним путем М14.1,
  • петља са регионалним путем Р 477.
У процесу избора извођача радова, друга дионица аутопута Е-661 подијељена је у три ЛОТ-а. Након проведене тендерске процедуре на најповољније извођаче радова на изградњи друге дионице аутопута Е-661 изабрана су предузећа ''Конструктор'' из Сплита (Република Хрватска) са кооперантом ''Интеграл инжењеринг'' из Лакташа и предузеће ''Видони'' из Италије. Ова предузећа побиједила су на међународном тендеру на којем је учествовало укупно 13 предузећа. Са изабраним извођачима 17.12.2007. године потписани су уговори о изградњи друге дионице аутопута Е-661.
 
Друга дионица аутопута Е-661, Градишка-Бањалука, секција Градишка-Маховљани, дуга 26,5 km и подијељена је у три ЛОТ-а. Први ЛОТ је дуг 10 km и градиће га ‘’Конструктор’’ из Сплита у сарадњи са ‘’Интеграл инжењеринг’’-ом из Лакташа, а процијењена вриједност радова је 29,5 милиона евра. Други ЛОТ је, такође, дуг 10 km и овај ЛОТ ће градити ‘’Конструктор’’ из Сплита у сарадњи са ‘’Интеграл инжењеринг’’-ом из Лакташа, а процијењена вриједност изградње другог ЛОТ-а је 28,8 милиона евра. Трећи ЛОТ у дужини од 6,5 km градиће италијанска фирма ‘’Видони’’, а за изградњу ове дионице процијењена вриједност радова је 21,2 милиона евра.
 
Нови мост преко ријеке Саве, градиће се 2,7 km узводно од постојећег моста на Сави према Козарској Дубици, а повезиваће аутопут Е-661, Градишка-Бањалука са коридором 10. Република Хрватска обавезала се да ће изградити и додатних 9 km аутопута од новог моста преко ријеке Саве до Окучана.
 
Данас, 28.03.2008. године, извођачи се уводе у посао отпочињања припремних радова на градилишту аутопута Е-661, Градишка-Бања Лука.
 
Отпочињање припремних радова подразумјева слиједеће:
  • уређење градилишта;
  • припрема прилазних саобраћајница,
  • уређење градилишног радног платоа и градилишних канцеларија;
  • рушење (евентуално) постојећих објеката;
  • градилишна инфраструктура (вода, струја….)