Штампати
Састанак руководстава ''Путева Републике Српске'' и ''Аутопутева Републике Српске'' са руководством ''Путева Србије'' и ''Коридора Србије''
Датум: 03.07.2024

У Бањалуци је данас одржан састанак руководстава ЈП ''Путева Републике Српске'' д.о.о. Бања Лука на челу са вд директором Миланом Дакићем и ЈП ''Аутопутева Републике Српске'' д.о.о. Бања Лука које је предводио вд директор Недељко Ћорић са директорима ''Коридора Србије'' Александром Антићем и ЈП ''Путева Србије'' Зораном Дробњаком. На почетку састанка посебно је истакнута важност ових састанака и сарадње које је успостављена у Београду на Првом свесрпском сабору. 
 
На састанку су директори четири јавне институције представили пројекте на којима предузећа на чијим су челу раде, изазове у раду са којима се сусрећу, као и будуће планове и пројекте на којима ће се радити. Посебно је наглашена важност повезивања Републике Српске и Србије, те да је повезивање путним комуникацијом и бољом путном инфраструктуром од изузетне важности. 
 
Након састанка у Бањалуци, директори предузећа из ресора саобраћаја Републике Српске и Србије су заједно са министрима Недељком Чубриловићем, министром саобраћаја и веза Републике Српске и Гораном Весићем, министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије обишли радове на изградњи дионице ауто-пута Бијељина-Рача. 
 
Министар у Влади Србије Горан Весић рекао је да му је веома драго што види да први дио ауто-пута између Београда и Сарајева, дионице од Сремске Раче до Кузмина и до Бијељине добро напредују, те да је нови мост на Сави код Раче завршен скоро 95 одсто и да би требао веома брзо да буде пуштен у саобраћај. 
 
''Што се тиче Србије, ми смо посебно срећни и поносни зато што не постоји земља према којој градимо више путева у овом тренутку, као што је БиХ, односно Република Српска'', истакао је Весић. 
 
Министар Весић је подсјетио да је за камионе затворен мост Каракај код Зворника, што је изазвало велике проблеме код камионџија који су провозили робу. 
 
''Ми смо по хитном поступку расписали тендер, добили извођача, очекујем у наредних 10, 15, 20 дана да најбрже што можемо почнемо с реконструкцијом тог моста. У међувремену јутрос смо добили сагласност са ове стране да теретни саобраћај пребацимо на мост Шепак, тако да то подразумева и фитосанитарну инспекцију, царину и с једне и друге стране да буду пребачени на Шепак'', додао је Весић.Он је рекао да очекује у наредним седмицама да ће, док се овај мост не заврши, моћи да се растерети саобраћај тако што ће бити кориштен мост Шепак. 
 
''Ми још два моста пројектујемо за реконструкцију током следеће године и то је за нас посебно важно. Тако да када видите шта се све ради и колико се путева гради, ми очекујемо да ћемо заиста бити добро повезани, што ће бити на радост људи који живе с једне и друге стране Дрине'', нагласио је Весић. 
 
Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза Републике Српске захвалио је Влади Републике Србије за подршку, и у финансијском и сваком другом смислу, у изградњи дионице ауто-пута Бијељина-Рача, те истакао важност овог пројекта и за Србију и за Републику Српску. 
 
''То је посебно интересантно и важно за наше привреднике с једне и друге стране, а да не говорим о значају за грађане и повезаност грађана Србије са Републиком Српском и коначно и БиХ'', додао је Чубриловић.