Штампати
Потписивање меморандума о изградњи дијела магистралног пута Фоча-Шћепан Поље
Датум: 29.02.2024

Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске потписао је данас меморандум о изградњи дијела магистралног пута Фоча-Шћепан Поље са представницима Кинеске корпорације за путеве и мостове (CRBC), чија је вриједност 100 милиона евра, а дужина дионице која ће се градити је 15 километара.  
 
Вишковић је након потписивања меморандума истакао да је вриједност потписаног меморандума око 100 милиона евра, али да ће у то бити уграђени и други радови који се неће односити на дионицу пута Фоча-Шћепан Поље, већ на одређена клизишта или проширења у непосредној близини на магистралним путевима Републике Српске. 
 
Такође, Вишковић је подсјетио присутне да су Влада Републике Српске и Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' скоро двије година преговарали са Свјетском банком о обезбјеђивању средстава за овај путни правац, али да су ти преговори били неуспјешни. 
 
Са кинеским партнерима договорено је да ће Министарство финансија Републике Српске и CRBC заједно водити преговоре са кинеском Ексим банком која ће обезбиједити наведена финансијска средства. 
 
''Да што је прије могуће дођемо у позицију одобрења финансијских средстава за изградњу овог пута. Предвидјели смо да, док чекамо одобрење финснијских средстава од Ексим банке, прилагодимо израђени пројекат за тај путни правац, који је стар неколико година. Сада није више иста дужина пута, није иста траса. Пројекат који је био израђен је предвиђао сасвим нову трасу, међутим, ми ћемо сада да се вратимо на постојећу гдје се сада налази путни правац, да то модернизујемо, урадимо по стандардима за магистралне путеве'', прецизирао је Вишковић. 
 
Премијер Српске је навео да ће изградњом наведеног пута и новог моста на Тари повезница између Републике Српске и Црне Горе бити на нивоу каквог заслужују двије земље.Вишковић је поручио грађанима Српске да ће овај путни правац бити реализован у што скорије вријеме. 
 
''Остаје нам путни правац који се укључује на пут Фоча–Шћепан Поље, који иде даље кањоном ријеке Сутјеске и мост преко Дрине који иде према Тјентишту, те Гацку и Требињу. Ту имамо изабраног извођања, то је предузеће ''Мркоњићпутеви''. Овим дана очекујемо да коначно крену са реализацијом тог пројекта. То је пројекат нивоа око 40 милиона КМ'', рекао је Вишковић, додајући да очекује да извођач почне са радовима за седам до 10 дана. 
 
Генерални менаџер за средњу и југоисточну Европу Кинеске корпорације за путеве и мостове Јанг Донг рекао је да је наведени пројекат изградње магистралног пута веома значајан за Републику Српску, али и регион јер повезује Републику Српску са Црном Гором. 
 
''Ми смо на подручју грађевинаства извели многобројне велике пројекте у Србији и Црној Горим, а са овим пројектом улазимо и на тржиште Републике Српске. Сматрам да ће ово бити један веома важан и значајан почетак'', рекао је Јанг.