Штампати
Пуштен у саобраћај мост у насељу Карановац на Р414
Датум: 14.04.2014

Свечаним пресјецањем врпце, Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе РС Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић отворили су новоизграђени мост у бањалучком насељу Карановац на регионалном путу Р414, дионица Карановац-Кнежево.
 
Мост је дуг 60, а широк 12 метара, пројектован је за двосмјерни саобраћај са двије саобраћајне траке од по 3,5 метара ширине, двије бициклистичке траке од по један метар, те двије пјешачке стазе од по 1,2 метра ширине. Носивост моста је 60 тона.
Предсједник Српске нагласио је да је мост у Карановцу велики радни подухват, истичући да су изградњу овог моста чекале многе генерације са једне и друге обале ријеке Врбас и осталих крајева који гравитирају Бањалуци. 
''Овај мост је стратешки инфраструктурни објекат и да са његовом изградњом на трајан начин је рјешено спајање обала ријеке Врбас'', рекао је Додик. 
 
Предсједник Српске Милорад Додик је нагласио да је мост у Карановцу доказ напора власти у немогућим условима да се не одустаје од развоја, поручивши да тај развој не смије да стане у било ком дијелу Српске. 
Свечаном пуштању у саобраћај новоизграђеног моста на Р414 присуствовала је и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, која је истакла да је мост у Карановцу важан инфраструктурни објекат, истичући да ће исти служити свим грађанима у њиховом свакодневном животу, као и привредницима за обављање привредних активности. 
 
"Увијек смо задовољни када можемо да реализујемо важне пројекте. Увијек смо задовољни кад видимо резултате нашег улагања", рекла је Цвијановићева. 
Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић подсјетио да у Бањалуци до 2000. године деценијама није изграђен ниједан мост, док су за 13 година урађена три моста на ријеци Врбас, захваљујући ангажману Владе Републике Српске, града Бањалуке и Јавног предузећа "Путеви Републике Српске". 
 
"Бањалуци треба још мостова. Надамо се у најскорије вријеме да ћемо почети радове на изградњи моста у насељу Чесма, код тврђаве Кастел и реконструкцију `зеленог моста", рекао је Гаврановић, истичући да су та три моста неопходна за даљи развој града и функционисање привредних капацитета и добро увезивање простора. 
Он је навео да је мост у Карановцу на Р414 знатно повећао степен безбједности свих учесника у саобраћају.
 
Инвеститор изградње моста у насељу Карановац на регионалном путу Р414, Карановац-Кнежево је Јавно предузеће "Путеви Републике Српске, које је у изградњу овог моста инвестирало  1.999.785 КМ, а извођач радова је конзорцијум  предузећа "Приједорпутеви" из Приједора и "Интеграл инжењеринг" из Лакташа.