Штампати
Санација клизишта на Р414
Датум: 29.03.2013

Институт за грађевинаство ''ИГ'' Бања Лука урадио је пројекат санације клизишта на регионалном путу Р414, Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево. Пројектом је предвиђена изграда потпорног зида-контрафора, чија ће дужина бити 19 метара.
 
Основни конструктивни елементи санације клизањем захваћеног дијела падине којом ће се обезбједити стабилност саобраћајнице подразумјевају темељење насипа доњег строја саобраћајнице, који је захваћен процесом клизања на бетонској конструкцији која се састоји од армирано-бетонског контрафора (потпорног зида) преко којих ће бити  положена армирано-бетонска плоча са ножичним армирано-бетонским зидом. 
 
Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' издало је  налог извођачу радова предузећу ''Нискоградња'', које врши радове одржавања на овој путној области, да почне са припремним радовима на санацији клизишта, а радови санације почеће чим временске прилике то дозволе, односно, од наредне седмице. Према процјени извођача радова, биће потребно 30 дана да се изврши пројектом предвиђена санација клизишта на Р414.
 
Предузеће ''Нискоградња'' ради и на изради елабората измјене режима саобраћаја који ће бити неопходан за вријеме извођења радова санације клизишта на Р414, а на који ће сагласност дати и Министарство саобраћаја и веза.