Штампати
Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода
Датум: 14.11.2012

Резолуцијом Уједињених нација од 26. октобра 2005. године трећа седмица у мјесецу новембру је проглашена Свјетском седмицом сјећања на жртве саобраћајних незгода, док је посљедњи дан ове седмице проглашен Свјетским даном сјећања на жртве саобраћајних незгода.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Саобраћајне незгоде су одавно постале глобални проблем. Према подацима Свјетске здравствене организације (WHО), годишње на путевима широм свијета живот изгуби око 1.3 милиона људи док преко 50 милиона буде повријеђено на тежи или лакши начин, од којих многи изгубе неку од виталних способности за нормално функционисање. Овај проблем је посебно изражен у земљама у развоју и неразвијеним земљама.
 
На жалост ни Република Српска није имуна на ову ''кугу'' савременог свијета. У просјеку на путевима Републике Српске живот изгуби око 160 људи, док преко 3.200 људи буде трајно или привремено онеспособљено због повреда задобијених у сударима на путевима. Економски трошкови оваквих догађања су огромни, и превазилазе 2% Бруто националног дохотка Републике Српске (годишње преко 174 милиона КМ). Оно што је још поразније од израчунатих економских трошкова је чињеница да, у складу са наведеним бројевима, преко 600 људи бива гурнуто у сиромаштво због губитка члана породице, родитеља, хранитеља.
 
Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се цјелокупна заједница, још једном, присјети суграђана страдалих на путевима и да се искаже саосјећање са ожалошћеним породицама, као и да се скрене пажња на број погинулих и настрадалих у саобраћајним незгодама и потенцијални ризик за све учеснике у саобраћају.
 
У обиљежавању Недеље и Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода под слоганом ''Сјетите нас се – Прерано смо умрли'' активно учествује и Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'', учествовањем у организацији и провођењу истог.
 
Програмом су предвиђене сљедеће активности:
 
Петак, 16.11.2012. године
Свечана сједница Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске са почетком у 10 часова;
Округли сто на тему ''Република Српска у Деценији акције за безбједност саобраћаја на путевима 2011 -2020.'' са почетком у 11 часова;
Субота, 17.11.2012. године
Помен страдалима у саобраћајним незгодама на путевима Републике Српске у Храму Христа Спаситеља, у Бањој Луци са почектком у 10 часова;
Недеља, 18.11.2012. године
Централно обиљежавање Дана сјећања на жртве саобраћајних незгода на Тргу Крајине у Бањој Луци са почетком у 12 часова.

 

Будући да су Недеља и Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода не само прилика да се сјетимо погинулих, страдалих и унесрећених у саобраћајним незгодама, него и прилика да се скрене пажња посебно на превентивне активности које се проводе да се број настрадалих смањи, а имајући у виду тренутне актуелности, Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' жели да обавјести јавност да од 15. новембра 2012. године почиње период у којима је могућа појава снијежних падавина и сходно томе екстремних услова вожње.
 
С тим у вези Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' је, у сарадњи са укљученим организацијама а посебно предузећима ангажованим у активностима везаним за зимску службу, довршило припремне активности како би спремно дочекало евентуалне снијежне падавине, те овим путем посебно желимо да пренесемо јавности, а посебно корисницима магистралне и регионалне путне мреже Репуиблике Српске на сљедеће чињенице:
  • Правилником о зимским условима вожње дефинисане су околности под којима се подразумијевају исти;
  • истим је дефинисана и опрема коју су учесници у саобраћају дужни користити у зимским условима вожње;
  • Правилником о одржавању јавних путева и објеката дефинисана је техника и технологија провођења зимске службе;
  • магистрална и регионална путна мрежа је подијељена у приоритете када је у питању рашчишћавање снијежних падавина и деблокада евентаулно блокираних путних праваца.
Имајући у виду горе наведене чињенице Јавно предузеће ''Путеви Републике Српске'' препоручујемо учесницима у саобраћају да:
  • у екстремним временским условима не крећу на пут без пријеке потребе;
  • се крећу искључиво магистралним путним правцима будући да су исти углавном сврстани у категорију ''И приоритет''
  • посебну пажњу посвете подручјима са шумом, висоравнима, засјецима, удолинама, усјецима, испод мостова или вијадуката, односно на мостовима или вијадуктима;
  • на путу у зимским условима вожње никада истовремено не управљају воланом и не притискају кочницу;
  • уколико осјете да губе контролу над возилом, не дирају кочницу, притисну квачило, пусте папучицу гаса и врло лагано управљачем покушају окренути возило у жељеном смјеру.
ЗАПАМТИТЕ: ЧАК И ВОЖЊА ОД 50 km/h У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА МОЖЕ БИТИ ПОГУБНА!