Штампати
Стање на путевима
Датум: 25.02.2021

Повољне временске прилике погодују несметаном одвијању саобраћаја на путевима у Републици Српској. На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина,чести су одрони земље и камења на коловоз,  а посебно  издвајамо  дионицу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље, гдје је путнички саобраћај отежан, а за теретна возила обустављен. Слабије магле мјстимично има на дионицама у котлинама и уз ријеке. На путевима на којима се изводе санациони радови, обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај. Савјетујемо опрезну вожњу, и подсјећамо да је посједовање зимске опреме законски обавезно, без обзира на временске услове.

Саобраћај је због клизишта обустављен  на регионалном путу Р-I 1105 Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци.

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу М-I 105 Модрича1-Вукосавље (Јакеш)-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница РС/Ф БиХ (Каруше), планирано је да радови трају до 30.06.2021. године. Возаче молимо да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због изградње кружне раскрснице на споју магистралног пута М-17, дионица Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, измијењен је режим саобраћаја, планирано је да радови трају до 01.07.2021. године.

Због радова на реконструкцији регионалног пута Р-I 3106, дионица Тедин Хан-граница РС/ФБиХ (Криж), измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дијелу рег. пута Р-459, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежaно, једном саобраћајном траком. Препоручује се свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

Радови на изградњи кружне раскрснице изводе се на магистралном путу МI-101 Клашнице-Лакташи (стара ознака М-16) у Лакташима, због чега се саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава обилазним путем кроз Лакташе. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја (осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова). Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто пут. Из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бања Луке возила код Хотела “Ћубић” се преусмјеравају на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи. (Радови су планирани до 19.04.2021.).

АМС РС препоручује возачима који путују или требају путовати кроз Лакташе да користе аутопут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

На дионицима пута МЕЛ Станић Ријека-Добој-ГП Брод (17.02.2021.-10.03.2021.), МЕЛ Леденице-Црквине-Добој-МЕЛ Каруше (од 17.02.2021.-17.03.2021.) и МЕЛ Леденице-Модрича-Јоховац-аутопут-Бања Лука-Мањача-МЕЛ Велечево (26.02.2021.-10.03.2021.) кретаће се превоз вангабаритног терета. Возачима скрећемо пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови и на изградњи МХЕ, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу М-I 108, дионица Котор Варош-Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Р-413 Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима у временском интервалу од 07 до 17 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално 5 минута.

На регионалном путу Р-476а Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и 2. моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Р-476 Укрина-Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици (општина Нови Град), саобраћај се одвија једном траком.

Забране саобраћаја

Забрањује се саобрћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на магистралном путу МI-101 дионица Клашнице 2- Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају, јер након деструкција насталих механичим ударима предметни надожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења. Ово ријешење је на снази од 24.12.2020.године и важи до стицања услова за безбједно и несметано одвијање саобраћаја.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.)