Штампати
Стање на путевима
Датум: 20.01.2020

Путеви у Републици Српској су проходни, а вози се по мокрим и клизавим коловозима у нижим предјелима, док у вишим планинским предјелима и преко превоја има мјестимично угаженог снијега на коловозу. Због ниских температура скрећемо пажњу на формирање поледице, посебно у вишим предјелима, преко превоја, мостова и на прилазима тунелима.Магла смањује видљивост на дионицама у котлинама и уз ријеке. На дионицама у усјецима и поред камених косина упозоравамо на опасност од одрона земље и камења на коловоз. Режим саобраћаја измијењен је на путевима на којима се изводе радови,а регулисан је  привременом сигнализацијом, чије  поштовање је обавезно. Возачима скрећемо пажњу да на пут не крећу без зимске опреме, возе опрезно и вожњу прилагоде условима на путу.

На регионалном путу Р-412 Црна Ријека-Бјелајце саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима.

На дијелу регионалног пута Р-459 Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком.

Због извођења радова на изградњи међудржавног моста на ријеци Сави, измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Е-661 Бања Лука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па возаче молимо да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију. (Планирано је да ови радови трају до 16.04.2020. године).

На дијелу магистралног пута М-14.1 Брчко-Бијељина, дионица Брчко-Доња Буковица, због радова на санацији коловоза, саобраћај се одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због извођења радова на реконструкцији раскрснице на споју аутопута Бања Лука-Добој и магистралног пута МИ 105 Јоховац-Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на наведеном магистралном путу (Јоховац-Руданка), до 31.03.2020. године.

Ради укључивања и искључивања механизације која је нагажована на изградњи аутопута од петље Јоховац до петље Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута МИ 105 Руданка-Добој 1 (на стационажи км 1+840, предвиђено је да ови радови трају до 01.06.2020. године).

У току су радови на изградњи МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на магистралном путу М-И 111, на дионици Крупац-граница РС (Богатићи), на територији општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком, уз постављену свјетлосну сигнализацију (семафоре). Радови су планирани до 30.09.2020. године.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Р-414 Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р-476 Укрина-Горња Вијака и Р-458 Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића. У току су и радови на регионалном путу Р-455 дионица Шековићи-Цапарде, саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично. Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици (општина Нови Град), саобраћај се одвија једном траком.

Забране саобраћаја

На регионалном путу Р-454 а Братунац 3-Дрињача у временским периодима од 00:00 до 07:00 и од 16:00 до 00:00 часова на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3, а због радова на санацији клизишта. Ова забрана се не односи на аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).