Штампати
Стање на путевима
Датум: 15.10.2019

На већини путева у Републици Српској саобраћај се одвија редовно, по сувим и мјестимично влажним коловозима. У котлинама и дуж ријечних токова,скрећемо пажњу на смањену видљивост због магле,а на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина,  на могућност одрона камења и земље на коловоз. Режим саобраћаја измијењен је на дионицама на којима се изводе радови, а саобраћај се одвија уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију, чије поштовање је обавезно. На свим путним правцима савјетујемо опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

Због санационих радова, на магистралном путу М-4 Бања Лука-Челинац, у мјесту Ада, саобраћај се одвија успорено, уз обавезно поштовање привремене саобраћајне сигнализације у временском интервалу од 07.00 до 17.00 часова.

У току су радови на изградњи кружне раскрснице, на споју магистралних путева М-4 Драготиња-Приједор-Козарац, М-15 Козарска Дубица-Приједор и Улице 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.  (Предвиђено је да радови трају до 31.12.2019. године).

На дионици регионалног пута Р-446, Источно Сарајево-Требевић-Пале, у  току су радови на рехабилитацији и реконструкцији пута и на проширењу моста, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја, са уредно постављеном саобраћајном сигнализацијом (до 31.12.2019.). Такође, на овој дионици је забрањено саобраћање за теретна возила укупне масе преко 3,5 т, а у мјестима Лукавица и Пале је постављена саобраћајна сигнализација која преусмјерава наведену категорију возила на алтернативне правце.

На дионици магистралног пута М-19 Дрињача-Милићи-Власеница у току су радови на реконстукцији коловоза, због чега се саобраћај одвија једном саобраћајном траком.

Деминирање терена изводи се на радилишту  “Клакари Доњи 8, 13 и 14”, у општини Брод, због чега долази до привремених обустава саобраћаја на дионици магистралног пута М-14.1 Брод –Оџак и то радним данима у времену од 08:00 до 15:00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја (до 20.12.2019.).

Због радова на изградњи мини хидроелектране, на магистралном путу М-4 Котор Варош-Ободник, измијењен је режим одвијања саобраћаја. (Радови су планирани до 31.12.2019.)

У току су радови на изградњи МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на магистралном путу М-18, на дионици Крупац-граница РС (Богатићи), на територији општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком, уз постављену свјетлосну сигнализацију (семафоре). Радови су планирани до 31.12.2019. године.

Измијењен је режим саобраћаја и постављена је привремена саобраћајна сигнализација на магистралном путу М-17, дионица Јоховац-Руданка (на стационажи од км 1+020 до км 1+970) због радова на регулисању улаза и излаза возила градилишта на магистрални пут, а која су ангажована на изградњи ауто-пута Коридор Вц, кроз Републику Српску, од петље Јоховац до петље Руданка. (Радови су планирани до 31.12.2019.)

У току су радови на изградњи и провођењу привременог система наплате путарине, као и на постављању интелигентних транспортних система (ИТС), на ауто-путу Е-661 Градишка-Бања Лука, локалитет Маховљанске петље, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију. Планирано је да радови трају до краја године (31.12.2019.). Напомињемо да су у току и радови на постављању наплатних станица “Александровац” и “Нова Топола”, на путевима који се спајају из ових мјеста са аутопутем Е-661.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Р-414 Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р-476 Укрина-Горња Вијака и Р-458 Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића. У току су и радови на регионалном путу Р-455 дионица Шековићи-Цапарде, саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично. Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици (општина Нови Град), потпуно је обустављен саобраћај.

Забране саобраћаја

На регионалном путу Р-454 а Братунац 3-Дрињача у временским периодима од 00:00 до 07:00 и од 16:00 до 00:00 часова на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3, а због радова на санацији клизишта. Ова забрана се не односи на аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На регионалном путу Р-458 Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).