Штампати
Стање на путевима
Датум: 23.03.2018

Снијежне падавине које су током ноћи захватиле већи дио Републике Српске знатно су отежале саобраћај, а према информацијама које имамо снијег је престао падати у источним крајевима и у Херцеговини, а нема ни вјетра који је синоћ формирао снијежне наносе.Ипак, коловози су и даље заснијежени на свим дионицама у вишим, планинским предјелима.Издвајамо путне правце: Карановац-Кнежево-Угар, Котор Варош-Теслић, преко превоја Борја, Бијељина-Тузла, преко превоја Бањ Брдо, Тузла-Каракај, преко Црног Врха, Власеница-Хан Пијесак, преко превоја Хан Поглед, Подроманија-Љубогошта, преко Романиије, Пале-Јахорина, Сарајево-Фоча, преко превоја Рогој, Фоча-Гацко, преко превоја Чемерно.

За теретна возила са приколицом и шлепере обустављен је саобраћај у федералном дијелу путног правца Бијељина-Тузла (преко превоја Бањ Брдо). У потпуности је непроходан путни правац М15, превој Млиништа-Гламоч (за сва возила), такође на страни Ф БиХ, док је дионица од Мркоњић Града до превоја Млиништа проходна.

На регионалном путу Р427, До-Берковићи-Плана на снази је забрана саобраћаја за камионе.На регионалном путу Р433, Улог-Кланци, преко превоја Морине, саобраћај је због високих снијежних сметова у потпуности обустављен. Регионални пут Р435, Ћесим-Лука-Придворци, као и превој Трусина (Невесиње-Берковићи Р-435) се чисти и ускоро се очекује да ће бити проходни.

На путном правцу Добро Поље-Миљевина возаче упозоравамо на честа обрушавања снијежних лавина на коловоз.

Возачима савјетујемо максимално опрезну и спорију вожњу, те да на пут не крећу без зимске опреме.

Због излијевања ријеке Саве у мјестима Гашница и Бистрица, на М14.1, Градишка-Козарска Дубица, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила.

На дионици М14, Приједор -Нови Град у мјесту Драготиња, дошло је до оштећења лијеве саобраћајне траке из правца Приједора. Мјесто је прописно обиљежено додатном сигнализацијом.

Обзиром да постоји могућност угрожавања безбједности учесника у саобраћају, забрањује се саобраћај за теретна возила преко 3,5 тоне укупне масе, на дионици магистралног пута М14.1, Брод – Велика Брусница, на одбрандбеном насипу ријеке Саве.На регионалном путу Р475а, Каран - Нови Град, у мјесту Раковац, саобраћај је, због активираног клизишта, потпуно обустављен.

На дионици регионалног пута Р458, Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића, саобраћај се одвија наизмјеничним пропуштањем возила, једном саобраћајном траком.

Због слијегања коловоза на плочастом пропусту регионалног пута Р477а, Моштаница-Козарска Дубица, у км 13+750, у мјесту Божићи, саобраћај се одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком за путничка возила, док је овом дионицом за теретна возила обустављен саобраћај.

На регионалном путу Кифино Село-Улог-Кланци преко превоја Морине обустављен је саобраћај због снијежних сметова.

Учестали су одрони земље или камења на коловоз на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина. Издвајамо путне правце Карановац – Кнежево - Угар, Карановац - Црна Ријека - Мркоњић Град, Сарајево - Фоча, Фоча -Шћепан Поље, Фоча-Гацко, Зворник - Коњевић Поље, Каракај - Цапарде, Вишеград – Устипрача -Рогатица и Вишеград – Бродар - Рудо. На свим путним правцима савјетујемо опрезну вожњу уз обавезно посједовање зимске опреме. На путевима гдје су у току радови постављена је привремена саобраћајана сигнализација чије је поштовање обавезно.

 На дионици магистраног пута М16.1, Клашнице-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са аутопутем у зони вијадукта Црквиште, због изградње аутопута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

На магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1-Прњавор (секција "Ђокин поток" на стационажи од км 29+885 до 31+085), (у мјесту насеобина Лишња и Пураћи на стационажи од км 25+980 до км 24+910 25+750 км и 26+700 км) и на регионалном путу Р474, дионица Горња Вијака 1-Горња Вијака 2 (секција „Прњаворска петља“ на стационажи од км 0+417 до км 0+65), измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи аутопута Бањалука - Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 31.12.2018.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици М14.1, Бијељина – Главичице (улице 27 марта и Српске војске у Бијељини). Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Једном саобраћајном траком,наизмјеничним пропуштањем возила,саобраћај се одвија на регионалном путу Р462а,на дионици Обудовац 2-Лончари. Предвиђено да радови трају до 30.06.2018.године.

У току су радови на изградњи водовода на подручју насеља Шњеготина у општини Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на регионалном путу Р476а, дионица Укрина-Клупе.Постављена је привремена саобраћајна сигнализација, а предвиђено је да радови трају до 20.03.2018.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се на магистралном путу М.Град-Кључ у мјесту Драгорај, , док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу М16, Бања Лука-Јајце, локалитет Српских Топлица.

Због активираних клизишта саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком и на  регионалним путевима Р414, Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Р476, дионица Укрина-Горња Вијака и Р454а и Братунац-Дрињача.

У току су радови на магистралном путу М14.1, на дионци Лончари-граница  РС/БД (Брчко1) и граница РС/БД (Брчко 2) – Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког. (до 30.04.2018)

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Р435, Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног  моста у непосредној близини и  регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Р458, Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље  је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу М16.1, Клашнице 1- Прњавор- Горња Вијака. За вријеме извођења радова саобраћај ће регулисати уредно постављена привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 14.04.2018. године.

На  магистралном путу М16.1, дионица Клашнице 1 - Прњавор, ради извођења радова на изградњи аутопута Бања Лука - Добој, у зони укршатања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја. За вријеме извођења радова саобраћај  регулише привремена саобраћајна сигнализација. Предвиђено је да радови трају до 01.05.2018.

У циљу безбједног одвијања саобраћаја на аутопуту "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац", као и на регионалном путу Р474 и магистралном М17.

Пуштањем у саобраћај дијела  ауто пута  “9. Јануар “ Бања Лука-Добој, дионица Бања Лука –Прњавор, са уклапањем на петљу “Маховљани” аутопута Бања Лука-Градишка И са уклапањем на магистрални пут М16.1, Маховљанска петља стављена је  у своју основну функцију. На дионици М16.1, Клашнице 1 – Прњавор у Друговићима, успостављен је посебан режим саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација.

Наплатне станице у Лакташима и Друговићима нису завршене и неће бити у функцији до завршетка комплетне дионице аутопута Бања Лука-Прњавор.

Забране саобраћаја

На магистралном путу М18, дионица Брод на Дрини-граница БиХ/ЦГ (Шћепан Поље), забрањен  је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона. (Рјешење Мин. саоб. и веза 13.03/345-103-1/15, од 11.12.2015.).

На регионалном путу Р454а, Братунац 3-Дрињача и даље остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе преко 3,5 т и аутобусе класе М3, док се забрана  не односи аутобусе превозника ад Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац. Такође, ова забрана се од 01.03. до 30.09.2018. године не односи на теретна возила којима ће се вршити транспорт дрвних сортимената регионалним путем Р454а, од Братунац 3-Дрињача.